DEXA

Dexa vizsgálat Debrecen

szakrendelés

A Borostyán orvosszakértői az Ön egészségére kiemelt figyelmet fordítanak, segítik Önt az egészségtudatos életmód kialakításában.

Szállodánk medicinális részlegén működik Magyarország legújabb LUNAR DEXA (dual energy X-ray absorptiometry) készüléke, amit mindenkinek érdemes megismernie.

Ez a különleges DEXA készülék gyors állapotfelmérést biztosít: a test izmainak, a csontok szerkezetének és a zsír -mennyiségének -eloszlásának arányairól, melyet egy precíz számítógépes elemzés tesz lehetővé, ugyanakkor ezzel egyidőben egy speciális funkcióval a nyugalmi alapanyagcserét is képes mérni. A DEXA teljes test vizsgálatoknál is pontos mérésekre ad lehetőséget vékony legyező sugár technikával, az elérhető legalacsonyabb sugárdózissal.

Ha sokáig szeretné megőrizni egészségét a DEXA mérések alapul szolgálnak a prevenció, a speciális edzőprogramok és a személyre szabott kezelések megtervezéséhez.

Dexa vizsgálat ár
 • alapanyagcsere – nyugalmi kalória felhasználás- energia leadás mérés
 • testösszetétel mérés, az izomállomány nagyságának és eloszlásának vizsgálata, zsíreloszlás vizsgálat (android/gynoid zsír %-os arány, visceralis zsír %-a, tömege)
 • izomtömeg régiónkénti eloszlása, végtagizmok relatív mennyisége magassághoz viszonyítva (RSMI)
 • csontsűrűség vizsgálat új morphometriai mutatókkal, csont terhelhetőség (kortikális/trabecularis csont szerkezet és morfológiai arányai)
 • csonttörés rizikójának becslése (10 évre előre)
 1. Komplex menedzser szűrési program férfiaknak a teljes DEXA mérési spektrummal
 2. Komplex menedzser szűrési program nőknek a teljes DEXA mérési spektrummal
 3. Szív és érrendszeri betegségek megelőzése
 4. Sport, edzés terv követése
 5. Sport rehabilitáció követése
 6. Egészséges életmód vezetés
 7. Fitnesz csomag

Árak

Speciális komplex DEXA csomagok pl. menedzser szűrés 30.000 Ft
DEXA teljes test összetétel vizsgálat 25.000 Ft
DEXA csontsűrűség (ODM) és törési rizikófaktor vizsgálat 15.000 Ft

Szeretettel várja Önt a Debrecenhez közeli Borostyán Medical Center magánrendelése!
Bejelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges!
Bejelentkezés: +3620/339 9861

Kérdések

 • Kettős energiájú röntgen sugár elnyelésén alapuló technika. Nagyon alacsony sugár dózissal egy felvételt, felvételeket készítünk a teljes testről vagy annak régióiról. A kép számítógépes elelemzése után megkapjuk az izom, zsír és csontsűrűség értékeket.

 • A készülék alacsony dózisú röntgen sugárral működik. A vizsgált páciens sugárterhelése nem nagyobb mint egy európai repülőúton kapott dózis.

 • A felvételeken a fémek cipzárak, gombok láthatóak, rtg árnyékot hagyhatnak. A vetüléstől függően megmásíthatják a vizsgálat eredményét. Így azokat a ruhákat amik ilyen kiegészítőket tartalmaznak felvétel előtt le kell venni, azt nem tartalmazó ruhák maradhatnak a páciensen. Az asszisztens segít a készülék vizsgálóasztalára való felfekvésekor, majd néhány perc vizsgálati idő után a felkeléskor. A páciens nem érez semmit a felvétel alatt.

 • A vizsgálat célja a törési valószínűség megítélése. Ezt a százalékos értéket több paraméter együtteséből határozhatjuk meg. Ezek közé tartozik a beépült száraz ásványianyag mennyiség és régiónkénti sűrűség. Ezek a mennyiségek az idő előrehaladtával pozitív vagy negatív irányba változhatnak, jól követhetőek.

  A csont alakjának, morfológiájának, szerkezetének elemzéséből ugyancsak a csont erősségére következtethetünk.

  A WHO (Egészségügyi Világ Szervezet ) nagy számú 20 év feletti fehér bőrű nem tört nő csontsűrűség adatainak elemzéséből készített egy beosztást ami alapján a normál, mérsékelt (oszteopenia) és a határozottan csökkent (oszteoporózis) ásványianyag sűrűséget határozta meg.

  Normál T score: -1 fölötti értékek
  Oszteopenia T score: -1-2,5 közötti értékek
  Oszteoporózis T score: -2,5 alatti értékek

 • A T score (vagy Young Adult) érték a fiatal egészséges felnőtt értékével való összehasonlítás. Mértékegysége az SD (egységnyi eltérés). Megmutatja, hogy a vizsgált személy aktuális értéke hány egységnyi eltéréssel tér el a 20 éves fiatal felnőtt átlagértéktől.

 • A Z score (vagy Age Matched) érték a saját korosztály értékével való összehasonlítás. Mértékegysége az SD (egységnyi eltérés). Megmutatja, hogy a vizsgált személy aktuális értéke hány egységnyi eltéréssel tér el a saját korosztály átlagértéktől.

 • A has tájékon található zsírt elhelyezkedése szerint két kategóriába soroljuk. A bőr alatti (subcutan) és szerveken elhelyezkedő (viscerális) zsír kategóriákba. A viscerális zsír önálló szervként is képes működni. Túlzott felszaporodása anyagcsere megbetegedéseket (cukor-, magas vérnyomás-, ér és szívbetegségeket okozhat.

 • Az a kalória felhasználás ami 0 aktív tevékenységet feltételezve, szükséges az élet fenntartásához, szerveink működéséhez, légzéshez, szívveréshez.

 • A készülék testtájanként, régiónként kimutatja az aktuális zsír és izom értékeket. A változásokat könnyen követhetjük. Ha diétázik segít megítélni, hogy megfelelő-e az Ön számára az a diéta amit most követ, s a saját anyagcseréjének megfelelő étkezés beállítását is támogatja az izom/zsír eloszlás, csontsűrűség vizsgálat, s változásának detektálása DEXA-val.

 • Igen, az izomtömeg mérhető és egyenes arányos az izomerővel. Sportolóknál segít az edzésterv felállításában, majd a hatásosság számszerűsítésében.

 • A vizsgálat sűrűn ellenőrizhető, de akkor van értelme, ha változást feltételezünk.

 • Ha most tervezi életmódjának megváltoztatását ahhoz pontos kiindulási adatokat,-képet ad egész szervezetéről az alap anyagcsere, nyugalmi energia leadás izom/zsír eloszlás és csontsűrűség DEXA vizsgálat. A változás számszerűsítéséhez javasolt a kezdő érték mérése.
  A DEXA Szakrendelés segít a prevencióban – betegség megelőzésben a kritikus elváltozások kimutatásával a testösszetételben és az alapanyagcserében.
  Ha Ön beteg a kórképpel járó elváltozásokat detektálja a DEXA a csont, izom és zsírállomány területén.
  Gyógyszerek, táplálék kiegészítők (csonterősítő szerek, ásványi anyagok) az alapanyagcserére, csontokra, izomzatra, zsírállományra gyakorolt hatásának vizsgálata DEXA mérésekkel lehetséges.
  Kontroll méréseket is javasolt végezni.

Jelentkezzen

Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a teherautót.

Visszahívjuk!