Minden, amit tudni érdemes a mellnagyobbítás utáni időszakról

Minden, amit tudni érdemes a mellnagyobbítás utáni időszakról

Minden, amit tudni érdemes a mellnagyobbítás utáni időszakról 1200 726 Borostyán Medical Center

Hogyan telik a mellnagyobbítás utáni első két hét?

Pihenés:

A mellnagyobbító műtét helyszínén általában egy éjszakát töltenek a hölgyek, és másnap reggel már biztonságos a hazautazás. A legjobb autóval menni, de vezetni ilyenkor még nem szabad. Autót legkorábban 4-5 nappal a mellnagyobbító műtét után lehet vezetni. A műtét után kb. 7-10 nap otthoni pihenés szükséges, mely maximális fizikai kíméletet, ágynyugalmat jelent. Minimálisra kell csökkenteni minden fizikai aktivitást, még a karok szélesebb mozdulatait is kerülni kell. Zuhanyozás során víz a műtéti területtel legelőször 5-6 nappal a mellnagyobbító műtét után érintkezhet. A 7.-10. nap után könnyebb fizikai vagy szellemi munka, irodai ülőmunka stb. már végezhető. Az első két héten egy-két alkalommal kell sebellenőrzésre, kötéscserére bejönni, majd kb. a 10-12. napon történik a varratszedés.

Fájdalom:

Tompa feszítő jellegű fájdalommal mirigy alá történő beültetés esetén az első 3-4 napban, izom alatti mellnagyobbításnál, az első 6-7 napban számolhatunk, mely fokozatosan csökkenő erősségű. Átlagos erősségű fájdalomcsillapítók, például Algopyrin, Cataflam, Donalgin tabletta hatásosak a fájdalom kezelésére. A mellnagyobbító műtét utáni első napokat nem ritkán kíséri hőemelkedés. A 4.-5. napon jelentkező enyhe viszkető érzés a metszés területén, már a sebgyógyulás jele. Néhány hölgynek kellemetlenséget okoz az, hogy az első 10 napban nem tud hason aludni.

Tisztálkodás:

A mellnagyobbító műtét után öt napig a sebet nem érheti víz. A hatodik naptól lehet zuhanyozni, /nem fürödni/ ilyenkor már az operált területen végigfolyó tiszta, akár samponos víz sem okoz gyulladást. A rövid zuhanyozás után, a sebek környékét frissen vasalt tiszta törülközővel óvatosan le kell itatni, steril gézlapot a sebre helyezni majd a melltartót visszavenni. Izom alatti implantátumoknál a melleket lefelé szorító rugalmas pánt is szükséges lehet.

Milyen korlátozásokkal kell számolni a mellnagyobbító műtétet követő két-három hónapban?

  • A mellnagyobbítás után két héttel már visszatérhet a megszokott életvitel, folytatható a munka, külföldön élő páciensek hazautazhatnak.
  • Néhány hónapig azonban még továbbra sem javasoljuk az intenzív sportokat, főleg a karok szélesebb mozdulatait igénylő teniszt, úszást, valamint a nagyobb rázkódással járó testmozgást, pl. torna, tánc, aerobic stb.
  • A mellnagyobbító műtét után néhány hétig a szexuális életben is nagyobb óvatosság szükséges.
  • Napozás, szolárium további két hétig nem javasolt, majd utána is fél évig fényvédő krém használata szükséges lehet.
  • Fontos a melltartó viselése is még további 2-3 hónapig, de ilyenkor már csak nappal.
  • Néhány hónappal a mellnagyobbító műtét után minden fizikai aktivitás, akár versenysport is végezhető, lehet repülővel utazni, búvárkodni, egyszóval semmilyen korlátozás a későbbi életvitelben nincs.

Mellplasztikai szolgáltatásunk

Az alábbi gombra kattintva bővebb információt szerezhet a beavatkozásainkról (mellnagyobbítás, mellkisebbítés, mellfelvarrás) és árainkról.