Emlőrák

Emlőrák

Emlőrák 1200 571 Borostyán Medical Center

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú betegség. Szerencsére a viszonylag könnyen észrevehető daganatok közé tartozik, és talán emiatt is, de az egyik legjobban gyógyítható rosszindulatú betegségnek számít. 18 év fölött a hölgyeknek rendszeres, legalább havonta történő önvizsgálat javasolt, később pedig 45 éves kortól kétévente esedékes a kötelező szűrővizsgálat. Fontos tudni, hogy bizonyos rizikófaktorok megléte esetén, akár már huszonéves korban érdemes elkezdeni a rendszeres képalkotó és tapintásos vizsgálattal végzett emlőszűrést.

A Borostyán Medical Centerben rendelkezésre áll az emlőbetegségekkel foglalkozó szakrendelésünk, ahol barátságos környezetben kínálunk emlővizsgálatot, konzultációs lehetőséget, illetve akár műtéti megoldást is.

Tévhitek az emlőrákról

Talán már mindenki hallotta, hogy október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Jelen írásban néhány gyakori tévhitet szeretnék sorra venni és megcáfolni, melyek rendre felmerülnek a szakrendelésen.

Az emlőrák fájdalmas

Nem, legalábbis nem feltétlenül. Noha a leggyakrabban erre panaszkodnak a hölgyek, az emlőfájdalom, legfőképpen a menstruációs ciklussal összefüggő fájdalom általában nem rosszindulatú betegség jele.

Az emlőrák csak időskorban fordulhat elő

Nem. Kétségtelen, hogy az emlőrákos esetek zöme 50-70 év között jelentkezik, de az esetek 5-10%-ában fiatalkorban is kialakulhat. Ilyenkor mindig gondolni kell a genetikai öröklődés lehetőségére is.

A családomban előfordult emlőrák. Nálam is biztosan is kialakul.

Nem. Az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú betegség a nők körében, a családban előforduló 1-2 különálló eset nem feltétlenül jelent genetikai halmozódást, de tudni kell, hogy a családtagok rizikója ilyenkor is magasabb néhány százalékkal az átlagnál, a daganat kialakulására nézve.

A mammográfia fájdalmas

Kétségtelen, hogy egyes hölgyek érezhetnek enyhe kellemetlenséget a vizsgálat során, de az is tény, hogy a mai korszerű digitális készülékek már sokkal kevésbé szorítják össze az emlőt, mint korábban, tehát a fájdalomtól való félelem manapság már nem lehet ok a vizsgálat elodázására.

A mammográfia hatástalan

Nem. Sokan panaszkodnak, hogy rendszeresen járnak szűrésre, mégis emlőrák alakult ki náluk. Ez igaz, de ettől a szűrés fontos és hatásos. A szűrés nem megelőzni hivatott egy daganat kialakulását – az emlőszűrés legnagyobb előnye, hogy az egyébként is kialakuló betegséget korai stádiumban fedezi fel. Márpedig az emlőrák esetén fokozottan igaz, hogy az idejekorán felismert eseteknél a teljes gyógyulás esélye hatványozottan magasabb.

Emlő onkológia

Várunk debreceni magánklinikánkon bármilyen emlőbetegséggel, panasszal, vagy éppen megelőzés, szűrés céljából a legkorszerűbb mammográfiás és ultrahangos készülékkel. Barátságos környezetben kínálunk komplex emlővizsgálatot, konzultációs lehetőséget, Bátran keresd fel a Borostyán Medical Centerben az Emlőbetegségek szakrendelésünket!